Merhaba Blogsavar.net okuyucuları bugün yine dopdolu bir içerikle karşınızdayız. Şimdiye kadar çeşitli SEO araçlarının adını duymuş, web sitelerinizde aktif hale getirmişsinizdir. Duyduklarınıza ve sitelerinizde aktif hale getirdiklerinize alternatif bir SEO aracını size burada takdim etmeye çalışacağız. Haydi hep beraber detayları anlattığımız kısma geçelim.
Rank Math SEO Nedir?
Son zamanlarda hayatımıza yeni bir SEO aracı girdi. Aslında bilenler bilir, özellikle MyThemeShop adlı tema üreticisi firmanın temalarını sitelerine yükleyen olduysa bu SEO aracının adını da ilk defa burada duymuştur. Çünkü MyThemeShop adlı tema üreticisinin temalarını sitenize yüklediğinizde bazı eklentileri sitenizde aktif hale getirmeniz için sizi uyarmaktadır. İşte aktif hale getirmenizi istediği eklentiler arasında yer alan yeni SEO aracı Rank Math SEO‘dur. Bizler bu yazımızda yeni SEO aracımız olan Rank Math SEO’nun kurulum ayarları nasıl yapılır ? detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.
Rank Math SEO Kurulumu ve Ayarları
Rank Math SEO Kurulumu
Öncelikle SEO aracını web sitenize yüklemeniz için WordPress admin panelinizde yer alan Eklentiler > yeni ekle menüsünden giriş yaparak , açılan eklentiler dizininde yer alan arama butonundan Rank Math SEO adını aratarak eklentiyi aktif hale getirmeniz gerekmektedir. Ekranda gördüğünüz eklentiyi bulduğunuzda Hemen Yükle butonuna basın ve etkinleştirin.
Eklentiyi etkinleştirdikten sonra admin panelinizin sol menüsünde Rank Math adında bir eklenti alanı oluşacaktır. Bu eklentiye tıkladıktan sonra sizi Rank Math SEO kurulum sihirbazına yönlendirecektir. Aşağıdaki görselde de kırmızı okla belirttiğimiz gibi kurulum sihirbazında More adında bir kısım yer alacaktır. Bu SEO eklentisini sitenize tam anlamıyla kurmak için PHP modülünüzün 7.0 ve üzeri olması gerekmektedir. Bu değerlerin altında ise SEO eklentisi çalışmaz. Zaten More kısmına tıkladığınızda sitenizde yer alan modülün hangi değerlerde olduğunu sizlere göstermektedir. Bu değerlerde bir sıkıntınız yoksa Start Wizard diyerek yolunuza devam edin.


Start Wizard dedikten sonra web sitenize ait bilgileri sizden teyit etmenizi isteyecektir. Birtakım doğrulama işlemleri isteyeceğinden bunları kontrol ederek sizden istenen bilgileri bu aşamada tamamlamaya çalışın. Kurulum sihirbazında yapacağınız ayarlar arasında Site bilgileriniz, Google Search Consele ayarları ve doğrulaması , Sitemap bilgileriniz, optimizasyon ayarları vs. bazı ayarları olduğu gibi bırakın ve yolunuza devam edin.
Bu ayarları kaydettikten sonra karşınıza 404 izleme ve yönlendirme sayfaları ile ilgili temel bilgiler çıkacak . Burada 404 bağlantılarının izlenmesi ve yönlendirilmesini sağlayan modülleri kullanıp kullanmadığınız sorulacak. İsteğinize göre ayarları yapılandırabilirsiniz.


Bu ayarları yaptıktan sonra, sonraki adımda Rich Snippet ayarları karşınıza çıkacak. Burada ilk olarak, görsellerdeki eksik alt öznitelikleri otomatik ekleme seçeneği var. Bu alanı aktif etmenizi tavsiye etmiyoruz. Daha çok manuel olarak girmeniz SEO puanınıza katkı sağlayacaktır. Kalan diğer ayarlarda ise eğer blogunuz kişisel bir blog ise aynı şekilde bırakabilir yolunuza devam edebilirsiniz. Kişisel blog dışında iseniz ayarları web sitenizin özelliğine göre oluşturmanızda fayda vardır.


Sonraki aşamada aslında birçok SEO eklentisinde ücretli olarak sunulan ama Rank Math SEO eklentisinde ücretsiz olarak verilen modüller menüsü gelecek . Bu alanda etkinleştirmek istediğiniz alanları rahatlıkla etkinleştirebilirsiniz.


Rank Math SEO General Settings Ayarları
Link Sekmesi Ayarları
Strip Category Base, mevcut olan URL yapınızdan category kısmını kaldıran bölümdür. Category bölümünü kaldırmak istiyorsanız , bu alanı etkinleştirebilirsiniz. Dikkat edeceğiniz husus eski bir site iseniz, kaldırmamanız taraftarıyız, eğer yinede kaldırmak istiyorum fikrindeyseniz aşağıdaki kodu .htaccess dosyanıza eklemeniz halinde sağlıklı bir yönlendirme sağlamış olacaksınız.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^category/(.*)$ /$1 [L,R=301]
RewriteRule ^kategori/(.*)$ /$1 [L,R=301]
</IfModule>
Redirect Attachments; Bu alanı ON şeklinde aktifleştirebilirsiniz.
Redirect Orphan Media; Eğer herhangi bir arama esnasında sitenizde bulunan URL’lerinize ulaşılamadığında, kullanıcıları yönlendirebileceğiniz mevcut sayfanızı ifade eder. Zaten ana sayfanızın giriş URL’si olan kısım burada yer alacağından aynı şekilde bırakabilirsiniz. Örneğin, https://www.blogsavar.net gibi.
Remove Stopwords from Permalinks; Bu alanı OFF olarak bırakın.
Nofollow External Links; Makalelerinizde dışarıya link çıkışını engellemek istiyorsanız bu alanı ON konumunda bırakabilirsiniz.
Nofollow Image File Links; Makale içerisinde kullanmış olduğunuz harici ortam dosyalarının site dışına link vermesini engeller. ON konumunda bırakabilirsiniz.
Open External Links in New Tab/Window; Bu alanı ON olarak bırabilirsiniz.


İmages Sekmesi Ayarları
Add missing ALT attributes; Resimlerinize otomatik olarak ALT başlık ekler. Add missing TITLE attributes; Resimlerinize otomatik olarak başlık ekler.
Size tavsiyem bu alanı OFF komununda bırakmanızdır. Yazı içerisinde paylaşmış olduğunuz resimlere başlık ve alt başlıklar eklerken manuel olarak girmeniz sizler için daha avantajlıdır. Yine de siz kendinize göre ayarlamalar yapabilirsiniz.


Breadcrumbs Sekmesi Ayarları
Bu alanı aşağıdaki görselde gösterdiğimiz şekliyle yapabilirsiniz.


Webmaster Tools Sekmesi Ayarları
Kurulum Sihirbazı alanında web sitenizin Google Search Consele doğrulamasını gerçekleştirmişseniz, bu alanı atlayabilirsiniz. Ayrıca bu alanda diğer arama motorları olan Bing ve Yandex doğrulamasını da gerçekleştirebilirsiniz.


Edit robots.txt Sekmesi Ayarları
Bu alanda var olan robots.txt dosyanızı düzenleyebilir, yoksa eğer yeniden oluşturarak bu alana ekleyebilirsiniz.


Edit .htaccess Sekmesi Ayarları
Bu alanda yer .htaccess dosyanızı düzenleyebilirsiniz.
SEO Titles & Meta
Bu alanda sitenize ait başlıkları, açıklamaları girmeniz istenecek. Gösterdiğimiz haliyle ayarlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Bu alandaki Robots Meta kısmını boş bırakın, Separator Character sekmesinde ise gözünüze hangisi hoş geliyorsa onu seçin. Geriye kalan diğer ayarları yaptığımız gibi bırakabilirsiniz.


Local SEO , Seosyal Medya , Homepage sekmelerinin bulunduğu alanları site bilgilerinize göre düzenleyebilirsiniz.
Authors Sekmesi Ayarları
Author Archives kısmını Disabled olarak bırakabilirsiniz.


Misc Pages Sekmesi Ayarları
Bu alanda yer alan Date Archives bölümünü Disabled dedikten sonra diğer kalan diğer alanları açık olarak bilirsiniz yani ON konumunda bırakabilirsiniz.
Yazılar Sekmesi Ayarları
Buradaki ayarları aşağıda gösterdiğimiz şekliyle yapabilir, ayarlarınızı kaydedebilirsiniz.
- Single Yazı Title; %title% %sep% %sitename%
- Single Yazı Description; %excerpt%
- Rich Snippet Type; Article
- Headline; %title%
- Description; %excerpt%
- Article Type; Article
- Yazı Robots Meta; Default
- Link Suggestions; ON
- Link Suggestion Titles; Focus Keywords
- Primary Taxonomy; None
- Add SEO Meta Box; ON
- Bulk Editing; Enabled
Sayfalar Sekmesi Ayarları
Buradaki ayarları aşağıda gösterdiğimiz şekliyle yapabilir, ayarlarınızı kaydedebilirsiniz.
- Single Sayfa Title; %title% %sep% %sitename%
- Single Sayfa Description; %excerpt%
- Rich Snippet Type; Article
- Headline; %title%
- Description; %excerpt%
- Article Type; Article
- Sayfa Robots Meta; Default
- Link Suggestions; ON
- Link Suggestion Titles; Titles
- Add SEO Meta Box; ON
- Bulk Editing; Enabled
Ortam Sekmesi Ayarları
Buradaki ayarları aşağıda gösterdiğimiz şekliyle yapabilir veya varsayılan olan olarak bırakabilirsiniz.
- Single Ortam Title; %title% %sep% %sitename%
- Single Ortam Description; %excerpt%
- Rich Snippet Type; None
- Ortam Robots Meta; Custom
- Ortam Robots Meta; Sadece No Index işaretli olsun.
- Bulk Editing; Enabled
Kategoriler ve Etiketler Sekmesi Ayarları
Kategoriler sekmesini olduğu gibi bırakabilir ve geçebilirsiniz. Etiketler sekmesini ise aşağıdaki ayarları gerçekleştirerek kaydedebilirsiniz.
- Etiket Archive Titles; %term% %sep% %sitename%
- Etiket Archive Descriptions; Boş bırakın.
- Etiket Archives Robots Meta; Custom
- Etiket Archives Robots Meta; Hepsini işaretleyin.
- Add SEO Meta Box; OFF
- Remove Snippet Data; OFF
Sitemap Settings Ayarları
General Sekmesi Ayarları
Bu alandaki ayarları aşağıdaki görselde belirttiğimiz haliyle yapabilirsiniz.


Diğer ayarlar arasında yer alan Yazılar, Sayfalar, Ortam, Kategoriler, Etiketler gibi alanları varsayılan olarak bırakabilirsiniz.
404 Monitor Sekmesi Ayarları
Bu alanda sitenizde ulaşılmayan URL’niz varsa bunun bilgisi size verilir. Bu şekilde ulaşılmayan URL’lerinizi burada görerek ilgili alana yönlendirmenizi sağlayabilirsiniz.
Redirections Sekmesi Ayarları
Bu alanda herhangi bir bağlantınızı dilediğiniz bir bağlantıya yönlendirebilir, bu işleminizi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Bu yazımızda yeni SEO aracımız olan Rank Math SEO’nun kurulum aşamalarını elimizden geldiğince sade bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bu makalemizle ilgili görüşlerinizi yorum kısmından bizlere yazabilirsiniz. Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…
Şu anda piyasada yer alan tartımasız en iyi SEO eklentisi. Yoast SEO gibi bir alışkanlık olsa da Rank Math’e bir kere geçtiğiniz zaman geri dönmüyorsunuz. Üstelik birkaç farklı eklentinin görevini yerine getirdiği için eklenti sayınızı düşürmenize de katkı sağlıyor.
Evet Mehmet Bey, dediğiniz de haklısınız.Diğer Seo eklentilerine olan yakınlığımız yüzünden yenilerini maalesef geç keşfediyoruz.