İnternet fenomeni haline gelen içerik yazarlığı son dönemlerde önemli bir sektör haline geldi. Öyle ki işi, sadece içerik yazarlığı hakkında çeşitli makaleler, dosya sunumları vs. bilgiler sunan site veya kursların açılması bunun ne kadar önemli bir sektör haline geldiğini göstermektedir.
Gerek kişisel, gerekse geniş bilgi ağı sunan bir siteniz olsun sizler de bu işe yeni başlayanlar gibi , girişte anlattığımız haliyle kendi yazılarınızı okutacak kadar güçlü ve akıcı bir kaleminizin olmasını istersiniz. Öyle değil mi?
Örneğin herhangi bir kategoride veya geniş bilgi ağı sunan birplatformda blog yazarı olarak çalışmaya başladınız.Gel zaman, git zaman derken bir baktınız yazılarınızın okunma ve takip edilme durumunun istediğiniz şekilde gitmediğini farkettiniz. Bu durumda ne yapmalıyım? Ne tür bir yol haritası izlemeliyim ki okunma sayım artsın diyeceksiniz. Böyle bir hazırlık çalışması içerisindeyseniz eğer gelin birlikte başarılı bir blog yazarı nasıl olunur? Bunu detaylı bir şekilde irdeleyelim.
Bazıları bu işin aşılmaz bir dağ olduğunu dile getirsede, işin özünün aslında kişinin inancında, sabrında ve performansından
geçtiğini söyleyebiliriz.
Ben sabırlı bir blog yazarının ( Blog Kurucusunun) bu işin üstesinden gelebileceğine inanıyorum . Bunun yanında başarılı olmak için belirli kriterleri yerine getiren, araştırma sahasını daraltmayan aksine genişleten bir bakış açısı ve çalışma yapısına sahip kişilerin, başarılı olmamak gibi bir durumlarının olduğuna inanmıyorum.
Bir site açtığında bir blog yazarını karşılayan durumlar arasında ; sitesini oluşturan tema, sayfa düzeni, tasarım, ilerlemek adına SEO çalışmaları ve kaliteli içerik sunumu…
İçerik dışında diğerlerini tamamlasanız dahi , dominonun temel taşı olan içerik kozunu harekete geçiremezseniz, diğer taşların da hareket etmediğini göreceksiniz. Sizlere başarılı olmak adına birtakım adımlardan bahsedeceğim. Bunlara dikkat etmeniz dahilinde doğru ipuçları sayesinde
başarılı işler çıkarabileceğinize inanıyorum.
Bir blog yazarından beklentilerim;
Öncelikle emek olmadan yemek olmaz parolasıyla yola çıkan bir blog yazarının öncelikli hedefleri arasında yer alan para kazanma arzusunu geri plana çekmesini, daha çok tarlaya ekini ekmesini ve hasat zamanını beklemesini istiyorum . Bu kısa nasihattan sonra isterseniz asıl konumuza başlayalım.
Başarının 35 Adımı
1- Fikir Taslağı Oluşturma
Ben bugün ne yazacağım? Bu soruyu sorun kendinize ardından giriş / gelişme / sonuç sarmalında yazacağınız konunun içerik ayrıntılarını bir taslak haline getirin. Bu şekilde ön çalışma yapmanız halinde sitenizde doğru konuları işleme fırsatını yakalama şansına sahip olursunuz.
2- Uzun Makaleler Yazma
Bir önceki makalemizde de bu konuya değinmiştik. Google bu tarz yazıları sever ve Seo açısından da önem taşır. Bunun yanında makalenin uzunluğu okuyucu tarafından taktirle karşılanır. Ciddi bir emek harcandığını gösterir. Ortalama bir makalenin uzunluğu 300 / 700 kelime arasında değişir. Bu rakamların üzerinde olması da iyidir.
SEO Dostu Blog Yazısı Nasıl Yazılır?
3-Yazılarda Bir Ahenklik Oluşturma
Blogunuzda içerik yazarken yazılarınız arasında ilgi çekecek görseller, paragraflar kullanın. Bir gazete metni okur gibi içerik sunumu yapmayın.Yazılarınız da bol bol görseller kullanın. Daha çok konuyu anlatan içeriği süsleyen görseller ekleyin.
4-Hakkımda ve İletişim Sayfaları Oluşturma
Blogunuzu ziyaret eden kişilerin sizi tanıması, merak etmesi uğraş alanlarınızı bilmesi ve sizinle iletişime geçmesi önemlidir.Bu nedenle bu iki önemli unsuru unutmamak gerekir.
5-Standart Yazı Boyutları Kullanma
İçerik yazınızın boyutları önemlidir. Yazılarınız da ziyaretçileri yormayacak boyutlarda yazı stilleri ve renkleri kullanabilirsiniz.
6-Kitlelere Hitap Edecek Konular İşleme
Örneğin benim kemikleşmiş 100 takipçim var nereye gitsem onları götürüyorum. Onlar sürekli beğenme ve yorumlarda bulunuyor diyorsanız bu düşünceyi terkedin. 30-40 bin nere 100 nere ? Daha fazla kitleye ulaşmak adına güncel içerikli ve insanların ilgilendikleri konulara yönelin.
7-Etkileyici Başlıklar Kullanın
Bazen bir başlık içeriğin önüne geçebiliyor. İçeriğinizi tanımlayacak başlıklar kullanarak nokta atışı yapın. Örnek olarak En İyi Blogger Temaları , 10 Adımda Adsense Onayı Alma
Teknikleri gibi.
8-Ders Niteliğinde-Uygulanabilir Yazılar Yazın
Örneğin bir makalenizde Yoast Seo Eklentisi Nasıl Kurulur ? Blogger Yeni Yönetici Ekleme Nasıl Yapılır? gibi başlıklar altında yazınızı yazdınız.Bu yazı sonunda gerçekten kullanıcı olan kitle, bu ders niteliğindeki içeriğinizden faydalanabilir seviyeye gelmiş ve bu yönde olumlu yorumlarda bulunuyorsa doğru yoldasınız demektir.
9-Yeni İçerikler Oluşturun
Örneğin içerik üretmede sıkıntılar yaşıyorsanız ziyaretçiler tarafından istekte bulunulan konulara değinin veya iyi bir araştırma yaparak var olan eksik konular üzerinde yeni içerikler üretin. İçerik üretimi konusunda daima güncelliğinizi koruyun.
10-Samimi Bir Üslup Kullanma
İçeriklerinizi oluştururken bir iş yerinde üst amirinizle yazışır gibi yazmayın. Akıcı bir dil ile sanki karşınızda bir arkadaşınız varmış gibi anlaşılır ve samimi bir havada yazın.
11-Abone Olma Formu Oluşturma
Ziyaretçilerin yazılarınızdan haberdar olması ve sizi anlık olarak takip etmesi için sitenizde bir abone olma formu oluşturun.
12- Tamamı Size Ait Olan Bir Blog Edinin
Piyasada çok fazla alternatif olmasa da ücretsiz blog açma hizmeti veren siteler var. Bunlara hiçbir ek ücret vermeden dakikalar içerisinde sahip olabiliyorsunuz.Fakat bu sitelerin devamlılık adına bir sürekliliği yok. Yani bir gün aniden karar alıp bu sistemlerini kapatabilirler. ( +gplus uygulaması gibi)
İlerde mağduriyetler yaşanmaması adına uygun fiyata domain ve hosting paketlerinden birini seçerek yolunuza devam edebilirsiniz. Ücretli blog sitenizde istediğiniz gibi değişiklikler yapabilirsiniz.
13-Örnek Blog Yazarlarına Yer Verme
Sitenizde bir blogun adını kullanmaktan çekinmeyin. Yok efendim reklam olur o kazanır diye adını yayınlatmaktan korkmayın. Gün gelir o da sizi parmakla gösterir. Bunun yanında başarılı blog yazarlarını da sitenizde referans olarak verebilirsiniz.
14-Uygun Zamanlarda Yazıları Paylaşma
Sitenize yeni bir içerik girişi yaptınız. Zaman, gecenin bir yarısı ve paylaşmak istediniz. Bunu sakın yapmayın. E efendim ben o saatte müsaittim ve paylaştım. Bunu dediğinizde sormazlar mı adama sen ne için yazıyorsun ? Okunmak mı yoksa beyhude bir çaba için mi ? Bunun için kişilerin genelde musait oldukları uyku saatleri dışında ve hafta sonlarında dinlenmeye çekildikleri saatlerde paylaşabilirsiniz .
15- Misafir Yazarlık
Hem kendi sitenizde misafir yazarlık alanı oluşturabilir,hem de başka blog sahiplerinin sayfalarında kendinize ait yazılar yayınlatabilirsiniz . Bu şekilde yaparak kendi sitenize ziyaretçileri çekebilirsiniz.
16-Etkin Yorumlarda Bulunma
Öncelikle bu piyasaya girmiş iseniz burnu havada kendini beğenmiş bir kafa yapısında olmamanız gerekir. Bu blog alemi böyle insanları kaldırmaz, belirli bir raconu vardır. Takip mi ettin takip edilirsin. Yorum mu yaptın yorum alırsın . Bu şekilde siteleri ziyaret ederek yorumlarda bulunabilir sitenizdeki içeriklere yorum almak için davetlerde bulunursunuz.
17-Nokta Konular İşleme
Eğer güncelliğini koruyan bir site olmak istiyorsanız; öncelikli olarak yapacaklarınız arasında paylaştığınız konuların bir ortak kelime havuzunu oluşturmanız olacaktır.
Şöyle ki belirli araçları kullanarak ( Google Analytics gibi) siteniz içerisinde en fazla takip edilen konu, kelime ve kavramlardan hangilerinin daha çok arama sonuçlarında yer aldığını, hangi konuların daha fazla ilgi aldığını yüzdelikle ortaya çıkartabilirsiniz. İlgi çeken konular üzerine yeni yazılar yazabilirsiniz. Böylece ziyaretçilerinizi bu yönde daha fazla sitenize çekmiş olursunuz.
18-Sosyal Medya Araçlarını Kullanma
Herhangi bir içeriğinizin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını istiyorsanız, paylaşımın herhangi bir noktasında sosyal medya araçlarının bulunmasına özen gösterin. Bunun en büyük faydalarından biri içeriği okuyup beğenen kişiler Facebook, İnstagram,Twitter gibi popüler sosyal medya sitelerinde paylaşımınızı daha rahat yayabileceklerdir.
19-Karşılıklı Tanıtımlarda Bulunma
Kendinize mümkün olduğu kadar, çalışmış olduğunuz alanla ilgili olarak kardeş blog siteleri edinin. Bu kardeş sitelerde karşılıklı tanıtımlarda bulunun. Veya şimdilerin moda akımı olan Mim grupları kurun.
Bu şekilde yapmış olduğunuz çalışmalar sitenizin daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilmesini sağlayacaktır.
Örnek olarak ;
Radarımdaki Blog Çalışmaları ile Duo Diyet
Bloglarda Ne Var Ne Yok ? Çalışması ile Aylak Editör
Mim Çalışmalarıyla Bilinen Dertlilerin Anası Dertli Dostum
20-Sitenizle Bağlantılı E-Posta Adresi Edinin
İster ücretli, isterse de ücretsiz bir siteniz olsun ziyaretçileriniz veya takipçilerinizle iletişimi güçlendirmek adına sitenizin ismiyle bağlantılı bir e-posta adresi edinin. info@blogsavar.net gibi
21- Alan Seçimi
Bunun adına sektör, kategori veya alan mı dersiniz bilemem. Sizi sizden başkası daha iyi tanıyamaz. Eğer çalıştığınız alan kişisel gelişim ile ilgili ise bunun üzerine odaklanın. Bunun yanında bildiğiniz ve başarabileceğiniz alanlarda yazın, bilginiz dışındaki konulara çok girmeyin.
Zira ziyaretçilerinizin sorularına cevap veremez hale gelirsiniz. Bunun aksine sorun çözebilen bir duruma gelirseniz, otoriteniz artar. Bunun size getirisi de sitenizin bol miktarda etkileşim alması olacaktır.
22- Blogda Yenilikler Üretme
Kullanmış olduğunuz temalar eskimiş veya ilgi çekici noktada değilse yeniliğe giderek birtakım düzenlemeler yapabilirsiniz. Sayfanızı ziyaret eden kullanıcılara Bilgisayar, Tablet ve Mobil üzerinden giriş yaptıklarını varsayarak, bu 3 noktadan girişlere özel,site versiyonlarını içeren tema ve eklentileri yükleyebilirsiniz.
23- Alan Adı ( Domain ) Seçimi Yapma
Eğer çalışmalarınıza ücretli bir alan adı alarak başlamak istiyorsanız; Burada size tavsiyem akılda kalıcı, kolay telefüz edilebilir bir isim seçmenizdir. Blogunuzun üst sıralarda yer almasını istiyorsanız domain seçiminde ilk tercihiniz .com uzantılarında olsun. Bu uzantı alınmış ise .net ikinci tercih edilecek uzantılar arasında yer alabilir.
24- Sizi Anlatacak Bir Logo Temin Edin
Logonuz sizi ve sitenizi tanıtan bir ayna görevi görür. Çoğu kez görüntüsü bile sizi çağrıştırmaya yetecektir . İster siz tasarlayın, isterseniz de ücretli bir şekilde destek alın ama bir logo temininde bulunmayı asla unutmayın.
25-İnsanlarla İletişim Kurun
Gerek blogdaşlarla gerekse sitenizi ziyaret eden insanlarla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Daha fazla yardımcı olun. Bunun yanında sorun çözen tarafta siz olun. Aksi taktirde kendini beğenmiş bir tavrınız, kavgacı itici bir kişiliğinizin var olması blog yazarları tarafından dışlanmanızı sağlayacaktır.
26-Olgunlaşma Zamanını Bekleme
Yeni bir blog açtım, arkadaş 6 ay oldu hala istediğim yerde değilim düşüncelerini terkedin. Sitenizin gerek Google’da gerekse diğer sosyal paylaşım alanlarında yeterli derecede hit kazanması ve tanınması için belirli bir zamana ihtiyacı var. Olgunlaşma zamanının başlangıç seviyesi 1 yıl ve sonraki yıllarda ortaya çıkar. Yani sitenizin çevre tarafından tanınması içeriklerin hızlı bir şekilde index alması 1 yıl ve sonrası yıllar için geçerlidir diyebiliriz.
27- Hedefler Belirleme
Bir blog sitesi açtınız. Herşey dilediğiniz gibi tıkır tıkır işliyor.Ne dilemiştiniz ki tıkır tıkır işleyen bir düzen kurdunuz? Öyle ya herşey yolunda ise demek ki hedeflerinize ulaşmışsınızdır.
Nedir bu hedefler?
Örneğin, bir blog sitesi açtınız realist bir tavırla dediniz ki ben sitemin ikinci ayında aylık 10 bin hit 300 site abonesi kazanacağım. Bunu başarmak içinde şunları şunları yapacam dediniz. Ve gerçekten de hedefinize ulaştınız. İşte bir sonraki ay şu kadar bir hedefim var dediniz ve uygulamaya başladınız.
Evet işte böyle kendinizi motive edecek gerçekçi hedefler seçerek başarıyı artırabilirsiniz.
28- Birden Fazla Arama Motoruna Yönelme
Halihazırda popüler arama motoru Google ‘ı daha çok kullanırız. Bunun yanında alternatif arama motorları arasında yer alan Yandex, Bing, Yaani vb. arama motorlarında sitenize ait bir link veya uzantınız yoksa bu tarz arama motorlarına da sitelerinizi ekleyebilirsiniz.
29- Site ve Sayfa Hızına Dikkat
Bir sitenin veya sayfanın hızlı olması ziyaretçilerinizin sayfalarda dilediği gibi gezinmesini sağlar. Sayfa hızınız ne kadar yüksek olursa sitenize ziyaretçi olarak gelen kitleler o denli memnun kalır. Bunun dışında ağır sayfaların varlığı, geç açılma gibi unsurlar ziyaretçilerin sitenizi terketmesine neden olacaktır.
30- Doğru Reklam Yerleşimi
Sitenize uğrayan ziyaretçileri , sıkmayacak şekilde doğru reklam yerleşimi yapmalısınız. Bunun için farklı eklentiler kullanabilir veya yardımlar alabilirsiniz.
31- Resimlerin Boyutlarını Ayarlama
Sitenizde kullandığınız görsellerin boyutlarını Bilgisayar, Tablet ve Mobil versiyonlara uygun bir şekilde düzenleyin. Blogger kullanıcıları görsel yükledikten sonra Küçük / Orta / Geniş ve Orjinal Boyutlar şeklinde farklı görsel boyut seçenekleri ile karşılaşırlar. Siteniz için en uygun görsel boyutları seçin. WordPress kullanıcıları da ortam yüklemelerinden sonra boyut küçültme ve büyütme ayarlamalarını diledikleri şekilde yapabilirler. Bunun yanında WordPress’te görseller için farklı eklentiler de kullanabilirsiniz.
32- WordPress Siteniz İçin Yoast Seo Eklentisini Kullanma
WordPress için en faydalı eklentiler içerisinde yer alan Yoast Seo Eklentisi tam bir yönlendirme uzmanıdır. Gerek başlık kullanımındaki uyumluluk, gerekse anahtar kelime bazlı çalışması sitenizin görünürlük açısından uygunluğunu test eder. Bu açıdan bu eklentiyi, WordPress kullanıcıları sistemlerine yüklesin.
33- Organik Yollardan Hit Kazanma
Bir blogunuz var ve siz daha çok nereden ziyaretçi kazanıyorsunuz? Sorarsam eğer, cevabınız arama motorları olmalıdır. Tabiki diğer mecralardan ( örneğin sosyal medya hesapları ) belirli bir hit trafiğiniz olacaktır fakat Google gibi piyasanın şahı bir arama motorundan gelen organik hite yöneliminiz daha çok olmalıdır.
34- Renk Seçimi
Siteniz içerisinde gerek yazılarınız gerekse blogunuzun genel renkleri için koyu tondaki renkleri kullanmaktan uzak durun. Gelen ziyaretçileri yormayacak, içeriklerinizi okuyan kitlelere keyifli bir okuma tadı verecek renkler kullanmaya özen gösterin.
35-Davet Linkleri Paylaşma
Blogdaşlarınızla karşılıklı jestler yapın. Yazılarınızda onların içeriklerine gönderme yapın. Onların tecrübelerinden yararlanarak davet linkleri gönderin. Bunun yanında değindiğiniz son konu içerisindeki bir konu,
kavram ve vb. içerikler için diğer gönderilerinizin linkini paylaşın. Böylece diğer konuyu da güncel tutarak o linke bağlantı vermiş olursunuz.
Yukarıda 35 maddede özetlediğimiz başarının adımlarını sizler için derledik. Madde madde okuyarak kendi sitenizin ne durumda olduğunu ortaya çıkarabilir, ilerisi için çok iyi şeyler planlama yoluna gidebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle hoşçakalın.
Merhaba, yeni blog açacak veya blogumu nasıl ayağa kaldırırım diye düşünen insanlara kullanım kılavuzu tadında harika bir yazı ve başucu kitabı olmuş. Kalemine sağlık dostum…
Teşekkürler değerli yorumunuz için Tahsin Abi
Ne müthiş bir yazı, gerçekten tebrik ederim. Çok iyi çalışılarak hazırlanmış bir içerik. Örnek olarak verdiğiniz için de teşekkürlerimi sunuyorum. Bu maddelerin yüzde 90’ını uyguluyorum. Bir kaç eksik var, onları da tamamlamaya çalışayım.
Başarılı isimlere yer vermeye çalışıyoruz.Teşekkür ederim yorumunuz için.
Hocam muhteşem bir yazıydı uzun ama keyifli ve emek verilmiş bir yazı yeni Blog açanlar ve blog açmak isteyen arkadaşlar için kesinlikle okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum..emeğinize sağlık hocam tsk ederim bu güzel bilgiler için
Teşekkür ederim değerli yorumunuz için Sezer Bey
Başarılı Bir Blog Yazarı Olmanın Yolları başlıklı içeriğiniz çok kapsamlı olmuş.
Blogu olan veya açmayı düşünen herkes için tam bir rehber niteliğinde.
Kendi çapımda ben de blog yönetiminde önemli gördüğüm bir noktayı paylaşayım: İşin teknik ve hukuki boyutunu bilmek de kritik naçizane fikrimce. Çünkü bir blog açmak, sadece bir blog açmak demek değil, resmi bir yayıncılık faaliyeti.
Google yönergelerini, dijital medyanın ülkemizdeki kanuni gereklerini, işin teknik boyutlarını blogger (yayıncı) olarak okurlara karşı sorumluluklarımızı bilmek, oluşabilecek birçok sorunu önleyecektir. Bizden daha deneyimli bloggerlara fikir ve yöntem sormak, tavsiye almaktan çekinmemek gerek.
Son olarak blog yönetmenin hiç de karşıdan gözüktüğü gibi çok kolay olmadığını, tüm bu rehberde paylaştıklarınızı düzenli uygulamanın sağlam disiplin istediğini düşünürsek, kolay sıkılan, fikir danışmaktan çekinen, çok hızlı süper sonuçlar bekleyenler için blog açmak çok iyi bir fikir olmayabilir.
Rehberi madde madde izleyip kendimi ve blogumu her madde için ölçeceğim. Değerli bilgiler için teşekkürler.
Teşekkür ederim Aslı Hanım ,anlattığınız konu da blog aleminin bir başka yüzü. Bunu bizimle paylaştığınız için ayrıca teşekkür ediyorum.
Hocam gerçekten Okuması çok keyifli ve gerçekten emek verilmiş bir yazıydı.Blog tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler
tebrik ediyorum gerçekten çok özenle hazırlanmış bir yazı . bilgi paylaşımında bulunmamak en büyük hata ve siz bu konuda çok duyarlı davranmışsınız. kendim için de çok verimli olduğunu düşünüyorum. bana kattıklarınız için çok teşkkürler.
Yazınızı sıkılmadan sonuna kadar okudum. Bu tür bilgileri okumayı çok seviyorum. Yeni şeyler öğreniyoruz eğer bildiklerimizse tekrar hatırlamış oluyoruz. ? Gerçekten Blog açmak ve devam ettirmek emek işi. Hiç bir iş kolay değil. Yaptığımız işi sevmek gerekiyor.
Yeni Blog açmak isteyenlere çok faydası olacak diye düşünüyorum. Emeğinize sağlık
Başarılı bir blog yazarı olmanın yollarını gayet detaylı anlatmışsınız. Herkese fayda sağlayacaktır. Teşekkürler.
Teşekkürler değerli yorumunuz için Gülhan Hanım
teşekkürler hakan bey yine blogeerlara ışık tutacak bir yazı paylaşmışsınız saygılar.
Bu ve buna benzer yayınları faydalı buluyor emek verip hazırlayan arkadaşları da takdir ediyorum. Eline sağlık Blogsavar..
Harika bir yazı olmuş hocam, tebrikler. Benden de söz etmişsiniz sağ olun var olun 🙂
İhtiyacım olan bir yazıydı güzel akıcı bir anlatı olmuş teşekkür ederim 🙂
Biz teşekkür ederiz değerli yorumunuz için 🙂
[…] sabır ve azim, sizi başarıya elbette götürecektir. Bu yolda size yardımcı olacak olan ” Başarılı Bir Blog Yazarı Olmanın Yolları ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz […]
Çok kaliteli bir makale olmuş. Yeni blog acacaklara güzel bir rehber niteliğinde ve onlara ışık tutacak bir yazı yazmışsınız. Yeni blogger arkadaşları aramıza bekleriz.
Teşekkür ederiz. Umarım faydalı oluruz.